Избора на картина може да разкрие много за човека, започвайки от характера му и завършвайки с тайните мисли и чувства.

Винсент Ван Гог, художник с ментално разстройство, е могъл да спре мига и ярко да го пренесе върху платната си. Възможно именно заради това неговите картини могат леко да разкрият емоционалните състояния.

Направете теста и ще разберете вашите най-дълбоки страхове.

Това е много известна методика за анализ на личността в психологията. Изберете една от шесте предложени ви картини по-горе, която ви се струва най-близка за вас интуитивно.

Отговори на теста чрез картините на Ван Гог.

1. Страх от безумието (“Слънчогледи”)

Струва ни се, че тези прекрасни цветя на Ван Гог – символ на слънцето и красотата, никакви страхове не спотайват! Но това съвсем не е така.

Изпълвайки живота си с красиви, прекрасни моменти, вие се страхувате че всичко ще излезе извън контрол и живота ви ще се превърна в скучен, сив и еднообразен.

Привличането на жълтото също може да разкрива за нестабилно морално състояние. Вас периодично нещо ви изкарва от равновесие, подхвърляки ви от едно състояние в друго. Сутрин можете да бъдете в прекрасно настроение, а по обяд да се чувствате най-нещастният човек на планетата.

2. Вие се страхувате да живеете “като всички” (“Звездна нощ”)

Вие търсите нови усещания, преживявания, изменения и живеете по правилото: “Ако денят е минал без приключения, значи е изгубен, безсмислен ден”.

Най-големият ви страх е да се потопите в рутина и да се обградите с обикновени неща. Не се съгласявате на по-малко, на обикновено и простовато, та нали е скучно и досадно до пръскане. 

Именно “обикновения” начин на жиовот предизвиква във вас тревога, затова често възникващите проблеми са ви необходими  единсвено за да ви поддържат в тонус. Та нали само намирайки се в това състояние вие сте способни да се движите напред. Така че, покой и стабилност просто не са за вас!

3. Страх от неивестното (“Пшенично поле с врани”)

Ако сте избрали тази картина, то най верочтно ви плаши всичко неизвестно и непредсказуемо. За вас е важно винаги да контролирате ситуацията, а когато нещо не върви както трябва, ви е много трудно да се вземете в ръце. 

За това бъдещето, такова неясно и загадъчно, предизвиква преди всичко тревога и страх, от колкото очакване и надежда. За вас е по лесно да изберете нещо по-обикновено и обичайно. Често се учите на нещо ново именно заради страха от неизвестното.

4. Страх от самотата (“Портрет на доктор Гаше”)

Ако ви е привлякъл меланхоличния поглед на доктор Гаше, то най-вероятно вие най-много се страхувате да се поддадете на тъгата от самотата, разбирайки, че никой няма да може да ви прегърне и подкрепи.

За вас е важен кръга от близки и любящи хора, затова загубата на близки и оставайки сам/а е най-страшно за вас. Страдате при раздяла и от усещане за ненужност. Страхувате се, че няма да ви забележат, няма да ви приемат, няма да ви обичат. Но помнете, това е само страх, а не реалност!

5. Страх от бедност (“Ботуши”)

Всичко е просто: страхувате се от бедност. Да останете с чифт скъсани обувки вместо с лачен чепик? Този страх е напъно естествен – ние винаги се страхуваме да изгубим това, което имаме. 

Уверени, че вие грамотно разчитате финансите си и внимателно се отнасяте към вещите си. Само не прекалявайте: зациклеността на материалните блага, а особено страха от загубата им до нищо добро не води. 

Вие се страхувате да похарчите за себе си, но за сметка на това харчите за други в пъти повече. “Стиснатият плаща двойно” – това е ваша история.

6. Призраци от миналото (“Корени на дърветата”)

Постоянно превъртате в главата си епизоди от миналото, пишете на стари познати, или обратното, те ви пишат? 

Вашият най-голям страх е да живеете в настоящето. Живеете в миналото и се зацикляте на него. Най-вероятно ви пресладват събития от миналото, напомняйки ви за предишна болка или за прекрасни моменти.

Вие бихте се радвали да направите крачка в бъдещето, но спомена от това, което сте преживели, блокира вашето развитие. Или обратното, толкова добре сте се чувствали преди 10 години, че постоянно търсите възможност да се върнете отново там и да върнете оставените в миналото ресурси.

Често сравнявате настоящето с миналото и това не ви позовлява да вървите напред.

 

 

0
Няма добавени продукти